Ефектът на Доплер и GPS навигацията…
18.02.2015  //  By:   //  Без категория  //  No Comment

GPS системаЕфектът на Доплер и GPS навигацията – какво е общото между тях?

През 50-те години, когато Съветският Съюз изстреля своя първи изкуствен спътник около Земята, а именно „Спутник 1“, група американски изследователи начело с Ричард Кершнер наблюдаваха сигналите, излъчени от изкуственото тяло и направиха невероятно научно откритие – те установиха, че поради ефекта на Доплер честотата на излъчване на спътника се увеличава при приближаване, а пък при отдалечаване се намалява.

Това им позволило да разработят математически модел, с който да откриват собственото си положение на Земята, ако знаят местоположението на спътника и обратно – да узнаят локацията на изкуственото тяло, ако са наясно със собствената си позиция.

Именно това откритие поставило началото на нова ера в науката и разкрило страхотни възможности за военните, които видели невероятна перспектива – изведнъж станало възможно следенето на всякакви обекти на Земята, а в онези несигурни времена то било от ключово значение, тъй като американците се опасявали, че СССР ще им нанесе военен удар.

Но практическото реализиране на идеята станало факт двадесетина години по-късно или по-точно през 1974 година, когато бил изстрелян първият сателит с GPS предназначение. За по-малко от 6 години били изведени в орбита още 5 изкуствени тела.

GPS системата постигнала пълен обхват едва през 1993 г. , а година по-късно вече била в пълна готовност!

Днес GPS навигациите са изключително популярни и удобни за установяване на местоположението. Особено удобни са, когато пътувате някъде в чужбина и не знаете езика (впрочем дори да го знаете, пак е възможно да не се оправите, особено ако хората, които питате за мястото, където желаете да стигнете, не познават добре района). Понеже обхватът на сателитите е пълен, във всяка една точка на света ще имате достъп до тях. Стига устройството ви да работи коректно, ще се ориентирате бързо и лесно.

А пък с GPS устройство, работещо коректно, високотехнологично и на достъпна цена, бихте могли да се сдобиете, ако се възползвате от предложенията на онлайн магазина Hesperus.bg.

Марката Hesperus е доказана по света. Тя е специализирана и устройствата ѝ идват с много бонуси – подробни карти на България и Европа, поставки, гласова навигация, мултимедийни възможности и какво ли още не.

От друга страна, екипът на Hesperus.bg е с огромен опит в бранша и ще ви предложи най-добрия продукт съобразно вашия изисквания, имайки предвид и бюджета, който сте отделили.

Но това не е всичко – сайтът доставя продукти до цялата страна благодарение на партньорството си с водещи куриерски фирми. Обичайно стоката пристига на следващия ден до офиса на куриера или до дома ви.

Имате въпроси относно предлаганите в уебсайта GPS системи? Питайте смело!

About the Author :

Leave a reply