Знаете ли как е създадена глобалната система за позициониране?
17.02.2015  //  By:   //  Без категория  //  No Comment

GPSЗнаете ли как е създадена глобалната система за позициониране?

Всичко започва още през осемдесетте години като военен проект на Съединените Американски Щати. Несигурните времена ги принудили да потърсят решения за сигурността си, а такова изглеждало изграждането на глобална система от сателити, с които да се следи международното разположение на военните сили на Съветския Съюз.

След разпадането на Съветите било променено предназначението на сателитите, тъй като вече не била налице огромна външна заплаха. Била изградена и предоставена публична система, с която всеки американски гражданин да може  с помощта на устройство да получи информация за своето местоположение.

С годините глобалната система за позициониране ставала все по-популярна и в международен план, вследствие на което Америка я разширила, предоставяйки я на целия свят. Разбира се и към днешна дата САЩ следят разположението на военните сили в световен план, но за целта са разработени специализирани военни сателити, които нямат нищо общо с GPS системата.

Разположение на GPS сателитите

Някои точки в света са по-слабо населени, например Антарктида, пустинята Гоби в Африка (която макар да е невероятно красива, не предоставя условия за живот) и други. В тези райони обхватът на глобалната система за позициониране е по-слаб, но въпреки това го има!

Дори към днешна дата слабо населените райони се поддържат от цели 24 сателита. Разбира се, за да бъдат обслужвани гъсто населени региони, като например Западна Европа, са разработени и изстреляни в орбита допълнителни спътници, които са по-големи и по-модерни, тъй като хардуерът се развива стремително с всяка изминала година!

Устройства, поддържащи технологията

Такива са модерните смартфони, часовници, лаптопи, както и някои таблети.

Специално внимание обръщам на специализираните GPS устройства за автомобили, които се отличават най-вече със софтуера си, тъй като за тях са разработени приложения, осигуряващи висока детайлност на терена. Освен това притежават и гласова навигация, карти за целия Европейски Съюз (и не само), 3D сгради, информация за местоположението на скоростни камери, предупреждения за полицейски засади и прочие.

Всичко тези, а и много други екстри са налични в продуктите на Hesperus, които ви каним да разгледате на нашия уебсайт – Hesperus.bg .  Ако имате въпроси, обърнете се към нашия екип – ще ви отговорим обстойно, защото разбираме от тази материя.

About the Author :

Leave a reply