Видове GPS навигации
30.07.2015  //  By:   //  Без категория  //  No Comment

vele-gps

Вероятно знаете, а може би не правите разлика, но GPS навигациите се разделят на три категории: Фабрично вградени в автомобилите, преносими системи и GPS приложения за таблети и смартфони. Основната задача на навигациите  е да ви покаже най-краткият или бърз маршрут от точка А до точка Б. Всяка една от горепосочените системи би трябвало да може да изпълни тази задача, но има известни разлики във функционалността на всяка една от гореизброените GPS системи. Именно за тях ще стане дума в днешният материал.

Вградени GPS навигации

С тази „екстра” разполага почти всеки нов автомобил. Трябва да отбележим обаче, че вградените навигации са силно лимитирани, а някои от тях дори не се поддържат и е твърде вероятно, ако търсите някоя „нова улица” да не успеете да я откриете с вградената в автомобилът ви навигация. Освен това липсват адекватни карти за по-малките населени места и държави. За съжаление България спада в тази категория и GPS картите за този тип навигации включват обикновено големите градове и първокласните пътища.

GPS преносима система

Това са най-използваните GPS навигации в целият свят. Съществува огромно разнообразие от модели и марки. Най-популярните са Garmin, Hesperus, Intex, Privileg и редица от технологичните гиганти Lenovo, Samsung, Huawei и т.н. Преносимите системи се категоризират на няколко вида, в зависимост от целите, за които смятате да ги използвате. Поради това има GPS навигация за спорт, риболов, морски пътувания и т.н.

Навигационни приложения за мобилни устройства

Малко или много таблетите и смартфоните изземат функциите на GPS преносимите системи. Навигационните приложения са изключително практични и могат да ви предложат много функционалности. Освен това се ъпдейтват постоянно, а има и редица безплатни приложения, които могат да ви свършат отлична работа, ако не сте особено претенциозни откъм тяхното качество и възможности. Разбира се, че те си имат и своите недостатъци. Един от тях е, че много бързо изтощават батерията на телефона и ако ви предстои дълго пътуване, то не може да разчитате на тях. Този проблем може да се реши с използването на зарядно за кола.

About the Author :

Leave a reply